Spring naar content

Licht in de duisternis

Afgelopen weekend was het zover: Het jaarlijkse kerstweekend. Blij en dankbaar dat dit na twee jaar weer kon! Het blogteam was ook weer van de partij en neemt u/jou mee het weekend door. Veel leesplezier!

 

Vrijdag 16 december

Samen met een aantal vrijwilligers van de jongerengroep, die al vroeg waren vertrokken, zijn wij vrijdagmiddag gestart vanuit de opslag in Kerkrade met het verzamelen van allerlei spullen, denk aan evangelisatiemateriaal (bijvoorbeeld folders, dagboekjes, bijbels) maar ook alle praktische dingen die we tijdens het weekend nodig hebben voor de corvee (bijvoorbeeld theedoeken, emmers, handschoenen)  en natuurlijk werden de boodschappen ook gedaan. Vervolgens hebben we de locatie klaar gemaakt voor de komst van ruim 30 jongeren.

Zoals elk evangelisatiekamp / kerstweekend overnachten wij in een accommodatie in Wijlre (20 minuten rijden naar Kerkrade). Tussen 7 en kwart voor 8 was het inloop. Sommige jongeren komen met de auto, anderen met de trein. Het was een warm weerzien met elkaar na een aantal maanden/jaren of een warme eerste ontmoeting! Voor de jongeren die al vaker zijn geweest voelt het altijd een beetje als een tweede thuis zodra de heuvels van Zuid-limburg in zicht komen. Helaas was er nu niet veel van te zien i.v.m dichte mist. Doordat er een trein was uitgevallen en een aantal dus later waren, zijn we iets later van start gegaan dan de planning was, maar dat was geen enkel probleem.


Het organisatiecomité opent het kerstweekend met een warm welkom, het lezen van een stukje uit de bijbel, gebed en het doen van een aantal mededelingen. Dit jaar hebben we de regel van de 3 D’s (Deur Dicht Doen) afgeschaft en is er een nieuwe regel gemaakt: Iedere keer als je de deur open laat staan is dat een gift voor de stichting. De QR-code naar de donatiepagina was zelfs op de deur geplakt. (o ja, er zijn vast heel wat giften overgemaakt dit weekend 😉 ). Na de opening gaan we in de groepjes die morgen samen op pad gaan kennismaken. Fijn om elkaar al even gesproken te hebben in groepsverband.

 

We sluiten de avond af met een boel gezelligheid. Er wordt samen gekletst, er worden spelletjes gedaan en door sommigen wordt de kou getrotseerd voor een late wandeling en sommige kropen vroeg in bed (heel verstandig!).

Zaterdag 17 december

De  dag begon al vroeg  met het zetten van veel koffie en thee. Voor bij het ontbijt en om in de thermosflessen mee te nemen. Het wordt namelijk een koude, maar gelukkig ook zonnige dag, dus een warme drank gaat er wel in!

Na het ontbijt hadden we een korte, praktische toerusting van Jan zijn we de dag begonnen met gebed en vertrokken alle jongeren naar Kerkrade om in verschillende wijken twee aan twee langs de deuren te gaan en een paar jongeren gingen naar Jan thuis om daar de kinder- en tienerbijbelclub te houden. 

 

Kinderbijbelclub

Bij aankomst werden de laatste voorbereidingen nog even gedaan. Nog wat knipwerk voor de bijbelles en nog even de liedjes oefenen op de gitaar. En toen begon het wachten….Spannend altijd of en hoeveel kinderen en tieners er komen. De laatste maanden hebben we iedere keer maar een paar kinderen op de club en al twee keer achter elkaar zijn er geen tieners. Dit was voor de corona tijd wel anders, toen waren er veel kinderen en ook een hechte club tieners. Toch zijn we vol goede moed!

Uiteindelijk komen er twee kinderen en helaas zijn er weer geen tieners. 

 

De kids zijn dol op ‘uno’ dus daar starten we mee. Dan zingen we het lied ‘kom binnen, kom binnen’ het startsein dat de club begint. Deze keer staat de club in het teken van kerst. Tijdens de bijbelles maken we met de kinderen een reis door de geschiedenis van het kerstverhaal met als belangrijkste boodschap: ‘God heeft Zijn Zoon gezonden om de Redder van de wereld te zijn!’

We beginnen bij Maria als de engel Gabriël naar haar toekomt en vertelt dat ze een Zoon zal krijgen, vervolgens gaan we naar Bethlehem naar de kribbe en ontmoeten we de herders in het veld. Nadat zij de boodschap horen van de engelen gaan zij met haast naar Bethlehem en aanbidden Jezus en vertellen iedereen die het horen wil dat Hij is geboren. Tot slot horen we nog van de wijzen uit het oosten die van ver komen om Hem te aanbidden. De kinderen mochten horen dat de Heere Jezus ook voor hen naar de wereld is gekomen, zodat zij gered kunnen worden. 

De kinderen hebben vervolgens de tekst uit johannes 3:16 geleerd. Tijdens de club hebben we een aantal kerstliedjes met gebaren geoefend met de kinderen, zodat we ‘s avonds tijdens de maaltijd kunnen zingen. We hebben afgesloten met een quiz waarbij de jongens sterren konden verdienen met punten erop. Het was tot het einde spannend!

En ja hoor…tijdens het drinken na de club werd er natuurlijk weer fanatiek uno gespeeld!

 

Huis-aan-huis werk

Graag nemen wij u/jou mee naar een dag evangeliseren in Kerkrade bij het huis-aan-huis werk. Op de kamp accommodatie gaan we eerst een aantal dozen vol met dagboekjes voorzien van een sticker. Een sticker van Kerkrade045.nl met daarbij het mailadres van Jan; voor als mensen vragen hebben en meer informatie willen. De auto’s worden volgeladen en de navigatie wordt ingesteld naar de betreffende wijk / straat in Kerkrade. In de auto draait de kachel op volle toeren want het is inmiddels aardig koud buiten geworden. Een psalm, een kerstlied staat aan, de één zingt uit volle borst, de ander kijkt vol verlangen / spanning uit het raam voor hetgeen wat komen gaat vandaag.

 

In totaal waren er 5 huis aan huis groepen die de stad zijn ingegaan. 

Na 20 minuten rijden komen we aan op de plek van bestemming. Handschoenen aan, sjaal om, muts op, rugtas vol met dagboeken en citybijbels op de rug. Daar staan we dan met elkaar. Voordat we langs de deuren gaan beginnen we met gebed en vragen om de hulp en bescherming van de Heere tijdens het evangeliseren. Tweetallen worden gemaakt, hierbij is het belangrijk dat een ervaren deelnemer samen met een onervaren deelnemer gaat. Daarna worden de straten toegewezen. Gods zegen klinkt er over de straat; dit is wat wij elkaar toewensen. 

 

Begin jij of zal ik beginnen? Nou… als jij wil beginnen dan kijk ik het eerst wel even aan. Prima geen probleem. Ding dong… stiekem kijken we door het raampje of we beweging zien maar het blijft stil. Nog maar een keer Ding dong… Nee hier is niemand thuis. Dat wordt een kerstpakketje zeggen we tegen elkaar. Een dagboek, een geboortekaartje en een visitekaartje valt op de deurmat. Tegelijk bid ik stil “Heere, zegen het dagboek, wij zijn aan het zaaien wilt u zelf voor de oogst zorgen?”

 

Het volgende huis; Tring…zo deze bel staat goed ingesteld aan het volume te horen. Ja, er is iemand thuis fijn! De deur gaat open, Goedemorgen, wie zijn jullie? Na het voorstellen krijgen we een gesprek over Kerst, ellende in de wereld, over Jezus. “Ik geloof het allemaal niet hoor” Wij mogen aan de deur getuigen over de Hoop die in Hem is. Wij overhandigen een dagboekje en wensen meneer een fijne dag. Van andere deelnemers hoorde we zelfs dat mensen ondanks de kou de moeite namen om het gesprek aan te gaan en nieuwsgierig geworden zijn naar het geloof. Ook hebben we mensen uitgenodigd voor de maaltijd die we vanavond hebben met elkaar. 

 

In het evangelisatiewerk gaat het om getuigen en niet om mensen te overtuigen. Met deze gedachte gaan wij langs de deuren. Alleen Jezus kan mensen redden van hun zonde en ellende. Prachtig dat wij kunnen verwijzen naar de christengemeente Kerkrade045 in Kerkrade.

 

Maaltijd

De kerstmaaltijd was op een nieuwe locatie: een zaal vlak in de buurt bij Jan en Margriet Bayense. Deze keer verzorgde het personeel alles, dus de jongeren hoefden niet op te scheppen, af te wassen of te bedienen. We verzamelden bij Jan en Margriet en van daaruit wandelden we samen naar de locatie. Een paar jongeren zijn met de auto vertrokken om mensen in Kerkrade op te halen voor de maaltijd. 

Er waren zo’n 36 mensen (inclusief kinderen) uit Kerkrade. Ook een aantal die we nog niet eerder gezien hadden. De jongeren gingen verspreid aan de tafels zitten tussen de mensen uit Kerkrade; er werd gezorgd dat niemand alleen zat.

Nadat Jan de avond geopend heeft konden we genieten van een heerlijk een buffet! Onder het eten hadden we mooie en fijne gesprekken, maar werden we ook geconfronteerd met de eenzaamheid en moeilijkheden van de mensen in Kerkrade.

De kinderen hebben samen met de meesters en juffen van de club de liedjes gezongen en daarna heeft Jan kort de boodschap van het kerstevangelie aan de mensen in Kerkrade (en aan ons) meegegeven. 

 

Rond 20.00u was het afgelopen en hebben we, als het nodig was, de mensen weer teruggebracht naar huis. Wij vertrokken weer naar Wijlre voor een gezellige en ontspannen avond. Er werd ook nog nagesproken over de ontmoetingen van vandaag en samen gezongen! 

Zondag 18 december

Op zondag hadden we twee diensten: ‘s morgens waren we te gast bij de christengemeente Kerkrade 045. Jan preekte uit Jesaja 65 vers 17 t/m 25. Het thema was: de Heere belooft een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. We hoorden van de toekomst die God heeft belooft aan een ieder die gelooft. Advent is verwachting. Verwachting van het hemelse Jeruzalem.

Dankbaar dat we erbij mochten zijn en er mensen uit Kerkrade voor het eerst of sinds lange tijd weer in de samenkomst waren

 

Na de dienst hebben we koffie gedronken met een stuk echte limburgse vlaai. Die mag natuurlijk niet ontbreken!  De hele huiskamer bij Jan en Margriet zat vol, het paste net. Vervolgens hebben we samen onze, bij het ontbijt, gesmeerde boterhammen opgegeten.

 

Na de lunch hebben we nog even gezellig met elkaar gepraat. Al snel was het alweer tijd voor de tweede dienst. De preek ging over Mattheüs 23 vers 37 tot en met Mattheüs 24 vers 14 met als thema:

Jezus spreekt over het einde van de tijden. We hoorden over

  1.       Zijn barmhartigheid
  2.       Zijn waarschuwing
  3.       Zijn bemoediging

 

We weten niet wat er nog komt, maar dwars door alles heen werkt de Heere Zijn heilsplan. 

Na de dienst zijn we teruggereden naar het kamphuis in Wijlre. Na een intensieve zaterdag en twee diensten is het heerlijk om met elkaar te zingen, psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Geweldig om met elkaar God te loven en te prijzen.

 

Rond 6 uur met elkaar de warme maaltijd genuttigd. Heerlijke pasta en lasagne met stokbrood. Na het eten hebben we direct de avondsluiting gedaan (ook direct de officiële sluiting van het weekend). Verder een ontspannen gezellige avond gehad met elkaar. 

kerstweekend_kerkrade_ (22) (Groot)

Maandag 19 december

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. 8 uur ontbijt waarbij de tas ingepakt moet zijn. Dat was voor sommige een grote uitdaging maar het is gelukt. Met elkaar hebben we het kamphuis opgeruimd en schoon opgeleverd. Een paar auto’s volgepropt met de spullen die weer terug moesten naar de opslag. Afscheid genomen van elkaar met: een Tot ziens, Gods zegen, Zie ik je in de zomer ook? 

 

De boodschap van het Licht klonk in de duisternis. Wij hebben mogen zaaien, God zorgt voor de rest want dat heeft Hij beloofd. In die verwachting en met die hoop zijn wij gegaan. Wij zijn gegaan, God blijft!

Ervaringen van deelnemers: 

 

“Kerkrade zet mij met beide benen op de grond en geeft (opnieuw) zicht op mijn leven als christen: getuigen van het Licht, te midden van het donker, vertrouwend op God waarvan we afhankelijk zijn voor de oogst”

 

“Ik vond het heel tof om dit met jongeren met dezelfde intentie te doen. Het was een gezegend weekend waarbij we weer mochten inzien dat ondanks moeilijkheden, we alles aankunnen door Christus die ons kracht geeft. Ik heb er weer veel van geleerd.”

 

“Wat was het een voorrecht om in liefde aan de deuren te gaan, samen Hem bekend te maken aan de mensen van Kerkrade. Om dan te bedenken dat de Heer dit al uitgetekend had in Zijn plan.”

 

"Ik moet denken aan dit lied: 

Heer, wat een voorrecht

Om in liefde te gaan

Schouder aan schouder

In Uw wijngaard te staan

Samen te dienen, te zien wie U bent

Want Uw woord maakt Uw wegen bekend

Dat is de samenvatting van hoe ik het weekend ervaren heb :)"

Dankpunten:

-  de goede sfeer onder de jongeren en dat alles goed verlopen is

- dat deuren open gingen en er soms iets gedeeld kon worden van het evangelie.

- dat de koude weersomstandigheden ons niet gehinderd hebben.

- dat er kinderen op de kinderbijbelclub waren

- dat er zoveel volwassenen en kinderen bij de maaltijd waren. Ook een aantal mensen die nog niet eerder waren geweest.

- dat er mensen voor het eerst in de samenkomst waren op zondagmorgen.

- dat iedereen weer veilig is thuisgekomen.

 

Gebedspunten:

- dat de dagboekjes die bij mensen door de brievenbus zijn gedaan tot zegen zullen zijn.

- dat er weer meer kinderen naar de maandelijkse kinder- en tienerbijbelclub zullen komen. 

- dat Jan en Margriet de kracht blijven ontvangen om hun werk te kunnen doen.

- dat de christengemeente 045 in Kerkrade mag bloeien en groeien.

- dat jongeren zich aanmelden voor het evangelisatiekamp D.V. in de zomer 2023.

 

We danken u/jou voor het lezen van deze blog en willen u vragen om het werk in Kerkrade blijvend in het gebed mee te nemen.We vinden het belangrijk om je op te hoogte te houden van het werk in Kerkrade. Regelmatig proberen we een nieuwsbrief te versturen met nieuws, acties, gebedspunten en meer. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

Mocht u het werk in Kerkrade ook willen steunen met een gift klik dan op de onderstaande knop

Steun ons werk met een gift

Ons werk is volledig afhankelijk van praktische en financiele gaven. Met een gift help je ons dit werk blijvend mogelijk te maken!

Menu
Scroll naar boven