Spring naar content

Struikelstenen

In Kerkrade liggen heel wat ‘struikelstenen’ of ‘stolpersteine’.  In 1997 is de Duitse kunstenaar Gunter Denning met dit project begonnen in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Het is niet bij Berlijn gebleven maar de struikelstenen zijn inmiddels in heel wat landen te vinden. Zo’n struikelsteen is een betonnen steen van 10 bij  10 centimeter die geplaatst is voor het vroegere woonhuis van een slachtoffer van de holocaust. Op de bovenkant is een messing plaatje bevestigd. In dat plaatje is de naam, de geboortedatum, overlijdensdatum en de plaats van overlijden gestanst. Door deze stenen te plaatsen voor het huis van het slachtoffer geeft Gunter Demnig ieder slachtoffer een eigen monument. Hij is van mening dat ‘een mens pas is vergeten als zijn of haar naam vergeten is.’ Als ik goed ben ingelicht liggen in Kerkrade 33 van deze struikelstenen.

Op de markt van Kerkrade liggen op dit moment een heel ander soort struikelstenen. Tijdens de adventstijd heeft op de markt een schaatsbaan gelegen. Hierdoor is de ondergrond bevroren en zijn een aantal stenen omhoog gekomen. Dat gaf problemen. Zondag vond de proclamatie van Prins Carnaval plaats. Die moest volgens de gemeente hoe dan ook door kunnen gaan op de markt. Desnoods zouden de stenen worden afgedekt, om te voorkomen dat mensen zich er aan zouden stoten of er over zouden struikelen.

Ik lees in de Bijbel ook over een struikelblok of steen des aanstoots. In dit geval wordt daar Jezus mee bedoeld. Veel mensen zullen zich aan deze steen stoten of er over struikelen. Deze steen wordt niet afgedekt om te voorkomen dat mensen zich er aan stoten of er over struikelen bij de proclamatie. Nee, juist niet. Jezus wordt als Koning geproclameerd! Hij wil Koning zijn over jouw leven. Hij kwam naar deze aarde en is mens geworden zoals wij. Behalve de zonde. Hij leefde zonder zonde. En toch werd Hij veroordeeld tot de dood aan het kruis. Maar aan dat kruis heeft Hij de straf van God op de zonde van de hele wereld gedragen. Alles is door Hem betaald. Hij stierf, werd begraven maar is ook opgestaan uit de dood. En is opgevaren naar de hemel.

 

Jezus leeft en Hij heeft alle macht in hemel en op aarde. Dat is de Koning die wij proclameren. Is dat voor jou een steen om je aan te stoten? Of vertrouw je jezelf aan Hem toe? Want dat is geloven. En daarvan zegt de Bijbel dat ‘Ieder die in Hem gelooft niet beschaamd zal worden’.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steun ons werk met een gift

Ons werk is volledig afhankelijk van praktische en financiele gaven. Met een gift help je ons dit werk blijvend mogelijk te maken!

Menu
Scroll naar boven